Boerderij

Binding met de consument is belangrijk. Als consument kun je terecht voor al dit (h)eerlijks en meer in de boerderijwinkel. Behalve via de winkel levert boerderij Korenblik aan markthandelaren en andere biologische (boerderij)winkels in de regio. De wereld samen mooier maken en de biodiversiteit bevorderen, daar worden we allemaal gezonder van.

Geschiedenis

De geschiedenis van Korenblik

Van oudsher was het voorhuis van de huidige woonboerderij Korenblik een koetshuis annex pachtlokaal dat dienst deed voor een nabijgelegen landhuis met bijbehorende graanspieker (een gefortificeerde plek waar vroeger graan werd opgeslagen). De naam Korenblik vindt dan ook hier zijn oorsprong; vanwege het zicht op het koren.

Het voorhuis van de boerderij dateert van omstreeks 1500.

Pas veel later is de deel eraan gebouwd en zijn de overige stallen en gebouwen verrezen die nu gezamenlijk het boerenbedrijf vormen.
Tuinder Wim Schoemaker is rond 1990 begonnen met een halve hectare tuinbouw op het ouderlijk bedrijf wat toen voornamelijk bestond uit melkvee en fokvarkens.

Rond 1996 heeft Wim de overige grond & bedrijfsgebouwen overgenomen van zijn ouders en heeft hij het bedrijf omgeturnd naar een biologisch tuinbouwbedrijf. De totale oppervlakte van de het land bedraagt zo’n 17 hectare (zowel eigendom als pacht).
Wim en zijn partner Rieke werken en wonen samen op de boerderij samen met hun zoon en aan de andere zijde onder hetzelfde dak woont ook de moeder van Wim. 

Omstreeks 2005 is er een winkelruimte gebouwd samen met Gerard ter Mors (overleden in juli 2014) die jarenlang aan de boerderij verbonden was, in de winkel werkte en ook graag het Korenblikse vee schilderde.

De winkel is inmiddels een belangrijke poot van het bedrijf geworden en ook een visitekaartje voor klanten. Er is een grote vaste klantenschare.

Groenten

Er wordt een grote verscheidenheid aan biologische groenten geteeld en dat alles gebeurt uiteraard zonder gebruik van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen. Op het hoogtepunt van het seizoen kunnen er wel 40 tot 50 soorten groenten, aardappelen en fruit leverbaar zijn.

Verder zijn er in het voorjaar uiteraard de heerlijke raapsteeltjes en ook is onze mixsla een hit. We leveren deze bijvoorbeeld ook aan Beryl’s Fish & Chips in Deventer.

Loopt het naar de herfst toe dan komen de wintergroenten zoals kolen, ja zeker ook boerenkool, bieten, pompoen, prei en spruiten meer in het aanbod.

In de biologische teelt is vruchtwisseling van groot belang om de onkruiddruk of druk van ongedierte/plantenziektes e.d. zo laag mogelijk te houden. Het wordt ook wel gewasrotatie genoemd. Dit betekent dat er stukken land voor een lange periode (3 jaren) grasland zijn wat weer begraasd wordt door onze koeien. Dat land komt dan tot rust.

Er zijn naast de huiskavel ook een aantal percelen die wat verder van de boerderij afliggen. Het voordeel hiervan is dat er een goede rotatie kan zijn van bijvoorbeeld de teelt van aardappelen: die zijn namelijk best gevoelig voor de colorado-kever of andere kleine beestjes zoals ritnaald, emelten of de ziekte phytophtora. Het is goed als die teelt jaarlijks naar een ander perceel kan worden opgeschoven.

Behalve vruchtwisseling worden veel groenten ook geteeld in zogenaamde strokenteelt.

In smalle stroken (smaller dan 3 meter) worden veel verschillende gewassen geteeld waardoor er zowel boven als onder de grond veel interactie is tussen de gewassen. Daardoor kunnen water en zonlicht optimaal benut worden. Door de diversiteit in gewassen wordt ook de biodiversiteit vergroot: er zijn meer soorten en er is meer afwisseling. Hierdoor kunnen ziekten/plagen zich minder snel verspreiden.

We komen de laatste jaren steeds meer te weten wat er zich onder de grond afspeelt, bijvoorbeeld de samenwerking tussen planten, schimmels en bacterië. Dit alles zorgt ervoor dat diverse soorten elkaar versterken door het delen en uitwisselen van voedingsstoffen en mineralen.

Er is ook een kruidentuin waar verschillende kruiden worden geteeld. Dit wordt gedaan op initiatief van Pieter van Hilten die een passie en bevlogenheid heeft om naast de ‘gewone kruiden’ ook heel veel bijzondere en exotische kruiden te telen. Al naar gelang het aanbod zijn deze ook te koop in de boerderijwinkel. Pieter geeft soms ook workshops over kruiden en met kruiden koken.

Bijen

Natuurlijk zijn bijen voor de bestuiving van gewassen – maar ook alle andere bloeiers of het nu bomen of planten zijn – van groot belang. De aardbei bijvoorbeeld is een plant die, om een optimale oogst te krijgen, goed moet worden bestoven.

Erik Marsman is de imker die bij ons een aantal bijenkasten heeft staan en deze ook verzorgt. Soms in de zomer is er ook honing te koop van deze Korenblikse bijenstal

Fruit

Aardbeien en frambozen kunnen van medio mei tot soms nog diep in oktober geplukt worden. De aardbeienoogst duurt meestal van eind mei tot half juli, zo’n zes weken. Dan is het ‘aldebastend’ druk op de boerderij want veel klanten komen naar de winkel voor de gezonde en heerlijk zoete zomerkoninkjes van Korenblik. Je zou het omfietsaardbeien kunnen noemen.

Frambozen beginnen zo rond juni/juli en daarvan loopt de oogst door tot aan de eerste nachtvorsten in de herfst.

Beide vruchten worden geteeld in onverwarmde tunnelkassen en uiteraard in de volle grond. Hier hebben de vruchten voordeel van de warmte al vroeg in het jaar en worden ze beschermd tegen regen en hagelbuien, kortom een soort verzekering. De watervoorziening regelen we zelf door middel van beregening in de tunnelkassen.

Ook zijn er een aantal aardbeienbedden in de open lucht; de aardbeien die later komen.

Koeien

Er is veestapel bestaande uit ongeveer 8 stuks zoogkoeien met kalveren (rassen: Limousine en MRIJ) welke worden gehouden voor de vleesvoorziening maar vooral ook de poststalmest die zij gedurende wintermaanden ‘produceren’.

Het vee is in de zomer buiten en in de winter in de potstal.
De mest uit de potstal wordt op de mesthoop gebracht en na ongeveer 1 jaar weer over ons tuinbouwland uitgereden.

De kalveren blijven bij de moederkoeien. Wanneer uitbreiding van de kudde gewenst is wordt er een Limousine of een MRIJ-stier aangekocht. De koeien en stier lopen dan samen in de wei of stal en zowel de dames als het heerschap vermaken zich natuurlijk uitstekend met elkaar.

Zo nu en dan wordt er een koe geslacht (dit gebeurt in Zelhem) waarvan we het biologische vlees in onze winkel verkopen.

De potstalmest die de koeien met elkaar produceren en die als bemesting op het land wordt gebracht zorgt ook weer voor het aantrekken van vele vogels en insecten. De verscheidenheid aan bodemleven zorgt gezamenlijk voor een evenwichtig voedingsklimaat voor de gewassen. Op verschillende manieren wordt op Korenblik al jaren gewerkt volgens de kringloopgedachte.

Varkens

De varkens zijn alleseters en vormen een ideale helper om de grond om te werken op plekken waar dat gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld nadat er wortels of pastinaak is geoogst kunnen de varkens alle ongeoogste resten opgraven en opeten.

Ook smikkelen ze graag van de reststromen (afsnijsel groenten, restgroenten, slechte groenten/aardappelen) die er zijn.

Afzet

Een belangrijke schakel in de regionale afzet is DistrEko, een distributiebedrijf dat is ontstaan uit de BioBoerenAchterhoek (BBA). De BBA bestaat al sinds 1997 en Wim Schoemaker is een van de initiatiefnemers geweest van dit collectief.

Het motto van de vereniging is “Direct van het Land naar de Klant”. Zo’n 18 biologische bedrijven zijn aangesloten bij de Bio Boeren Achterhoek. Onderling worden er ook teeltplannen en -afspraken gemaakt zodat er telkens een groot en divers aanbod van verse biologische producten is in de regio.

De afzetkanalen van de producten zijn:

  • verkoop vanuit de eigen boerderijwinkel;  
  • verkoop via winkels in de omgeving;
  • verkoop regionaal via DistrEko;
  • verkoop aan ambulante handel (marktkooplui).

Duurzaamheid

Om te beginnen beschikt boerderij Korenblik vanzelfsprekend over een geldige certificering van Skal en dragen de eigen producten het biologische keurmerk.

Ook wordt er strokenteelt toegepast: Dit betekent dat veel verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld op smalle stroken. Hierdoor is er onder- en bovengronds interactie tussen de verschillende gewassen waardoor nutriënten, water en zonlicht optimaal benut kunnen worden. Het zorgt voor meer biodiversiteit en daardoor nemen de gewasziektes af. De opbrengst is vaak ook vergelijkbaar of hoger dan in monoculturen.

En….. het ziet er gewoon mooi uit!

Sinds juni 2013 is er een installatie van zonnepanelen gerealiseerd op het dak van één van de wagenloodsen. Hiermee kan een groot deel van de energie die verbruikt wordt opgewekt worden. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van een elektrisch aangedreven golfkar (omgebouwd tot “oogst-mobiel”) die speciale achterbanden heeft gekregen om ook in de natte grond uit de voeten te kunnen.

Door zoveel mogelijk volgens de kringloopgedachte te werken hoeven er maar weinig stromen aan- of afgevoerd te worden. Denk hierbij aan voer voor de koeien: er is grasland wat wordt gemaaid en in balen wordt gedaan of wordt ingekuild.

Ook de reststromen worden duurzaam ingezet: een groot deel gaat door naar de varkens en koeien. Elke week wordt door vrijwilligers van de Buurtkoelkasten Zutphen een aantal ‘doosjes’ opgehaald met overschot-groenten of groenten/fruit dat minder mooi is maar nog prima voor consumptie geschikt is.

Zo wordt verspilling voorkomen.

In onze boerderijwinkel vind je vrijwel alle groenten en fruit onverpakt! We houden niet van onnodig plastic. Je kunt de groenten eventueel in papieren zakken stoppen maar moedigen onze klanten ook aan om papieren zakken te hergebruiken. Of gewoon je groenten los te kopen, dat is het schoonst!